Scurt istoric CNTS

Primul cabinet de transfuzie a sîngelui a fost creat în or. Ananiev în 1938 de doctorul S. Crivoseev. În acelasi an, doctorul Efrus, face primele transfuzii de sînge în sectia de chirurgie a or. Tiraspol.

În 1940 Crivoseev deschide Centrul de Transfuzie a sîngelui la spitalul chirurgical nr. 2 din or. Chisinau, în Republica Autonoma Moldova fiind înregistrati peste 150 de donatori.

Sub conducerea chirurgului Buciumenschii, în august 1944 redeschide Centrul de Transfuzie a Sîngelui în sectia chirurgicala a Spitalului Republican, primind primii donatori în acelasi an în luna decembrie.

Anul 1960, sub conducerea D-ei G. Dubovic, aduce Centrului de Transfuzie a Sîngelui o cladire noua, autonoma, situata pe str. Gh. Asachi a or. Chisinau, tot acolo fiind deschisa sectia hematologica cu 25 de paturi.

În anul 1993, subdiviziunile încadrate în colectarea, testarea si prepararea sîngelui de donator din Centrul Republican de Transfuzie a Sîngelui au fost transferate în cladirea fostului spital traumatologic din str. Academiei 11, unde pîna la moment se afla sediul Centrului National de Transfuzie a Sîngelui. Aceasta ultima denumire vine din data de 15.07.2002, cînd intra în vigoare Hotarîrea Guvernului nr. 1050, din 04.10.2001, prin care Centrul Republican de Transfuzie a Sîngelui este reorganizat în centrul National de Transfuzie a Sîngelui.

În prezent, Centrul National de Transfuzie a Sîngelui este principala institutie în vederea organizarii donarii si transfuziei de sînge din Republica Moldova. Totodata, CNTS detine calitatea de unica Banca de Sînge a Republicii.

Din momentul desfasurarii activitatii Centrului Republican, iar acum Centrul National de Transfuzie a Sîngelui, la conducerea sa au fost: G. Dubovic, S. Traian, V. Scurtu, G. Nistiriuc, I. Midrigan, I. Grama, V. Cojocaru, L. Catrinici, Svetlana Cebotari, actualmente Alexandru Gherman.