Centrul național de transfuzie a sângelui

Informații generale

Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui este instituţia coordonatoare a dezvoltării serviciului de Sânge din Republica Moldova. Fiind o instituţie publică non-profit, finanţată de la bugetul de stat. Domeniul de activitate este recoltarea, testarea, prelucrarea, conservarea și distribuția de sânge și componente sanguine precum și asigurarea calității și securității sanitare în vederea utilizării lor terapeutice.

Sediul central este situat în mun. Chişinău, str. Academiei 11, instituţia deserveşte zilnic, în mediu, 250 donatori de sînge/componente sanguine, prestează servicii de plasmofereză curativă, acordă servicii de testare a probelor de sînge, menţine secţia de producere a preparatelor sanguine şi acordă servicii de control al calităţii produselor din sânge şi soluţiilor.

 


 

Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui a obţinut Certificatul de Acreditare la data de 05 decembrie 2022, acesta fiind valabil pe o perioadă de 5 ani. (Certificat Nr. 1614, eliberat CNTS, mun. Chişinău, str. Academiei 11).

 


 

În 1940 doctorul S. Crivoseev deschide Centrul de Transfuzie a Sângelui la spitalul chirurgical nr. 2 din or. Chișinău, în Republica Autonomă Moldova, fiind înregistrați peste 150 de donatori.

Sub conducerea chirurgului Buciumenschii, în august 1944, redeschide Centrul de Transfuzie a Sângelui în secția chirurgicală a Spitalului Republican, primind primii donatori în același an în luna decembrie.

Anul 1960, sub conducerea D-nei G. Dubovic, aduce Centrului de Transfuzie a Sângelui o clădire nouă, autonomă, situată pe str. Gh. Asachi or. Chișinău, tot acolo fiind deschisă secția hematologică cu 25 de paturi.

În anul 1993, subdiviziunile încadrate în colectarea, testarea și prepararea sângelui de donator din Centrul Republican de Transfuzie a Sângelui au fost transferate în cladirea fostului spital traumatologic din str. Academiei 11, unde pîna la moment se afla sediul Centrului National de Transfuzie a Sîngelui. Această ultimă denumire vine din data de 15.07.2002, cînd intră în vigoare Hotarîrea Guvernului nr. 1050, din 04.10.2001, prin care Centrul Republican de Transfuzie a Sângelui este reorganizat în Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

În prezent, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui este principala instituție în vederea organizării donării și transfuziei de sânge din Republica Moldova. Totodată, CNTS deține calitatea de unica Bancă de Sînge a Republicii.

Din momentul desfășurării activității Centrului Republican, iar acum Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, la conducerea sa au fost: G. Dubovic, S. Traian, V. Scurtu, G. Nistiriuc, I. Midrigan, I. Grama, V. Cojocaru, L. Catrinici, Alexandru Gherman, Svetlana Cebotari.