Centrul național de transfuzie a sângelui

Ce trebuie să cunoască persoanele care pot fi donatori de sânge:


Vârsta cuprinsă între 18-65 ani;

Greutate corporală minim 50 kg;

Tensiunea arterială maxima nu depășește 180 mmHg, iar minimă 100 mmHg;

Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei și nu mai puțin de 135 pentru bărbați;

Nu prezintă afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendința de sîngerare anormală, s.a;

Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.

 

 

La o donare se recoltează 450±10% mililitri sânge:


 

Controlul și triajul medical ai celor care donează trebuie să urmarească prevenirea oricarui risc, atît pentru cel care va dona cît și pentru beneficiarii acestui produs biologic. De aceea, controlul medical se bazează pe trei examene (clinic, de laborator si epidemiologic), prin care se pot stabili contraindicațiile donării de sînge. Aceste contraindicații pot fi: absolute (din cauze care exclud definitiv pe individ de la donare, cum sînt hepatita, tuberculoza, sifilisul, rezecarea stomacului, maladia mitrala, cancerul operat si vindecat, etc.), relative (din cauze care pot fi variabile, cum este tensiunea arteriala de o anumită valoare, care poate ulterior scădea, greutate ponderală sub 50 kg, care ulterior poate crește, etc.) si temporare (din cauze care țin de anumite fenomene ciclice, cum sunt perioada menstruală, sarcina, alaptarea, precum și o stare febrilă provocată de o viroză respiratorie trecătoare, etc.).

Donarea de sînge este permisă numai persoanelor în stare de sănătate, între 18 și 65 de ani (întrucît în afara acestor vîrste nu există garanția unui răspuns armonios din partea organismului față de pierderea a 450 ml de sînge), celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 180 mm Hg sau sub 100 mm Hg, femeilor în afara sarcinii sau a lauziei, celor ce nu manifestă stări emoționale exagerate, teama persistenta fațî de actul donării sau o stare de oboseală, nu au consumat alcool sau o masă bogată în grasimi înainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de sînge minimum 60 de zile, nu au avut în ultimul timp pierderi de sînge și nu au fost supuși unor intervenții chirurgicale.

Profesiunea donatorului poate constitui uneori o cauză a respingerii acestuia de la recoltare, cînd există pericolul potențial al infecțiilor (cazul mulgatorilor, îngrijitorilor de animale, măturatorilor) sau al unei oboseli fizice (șoferi pe mijloace de transport în comun, piloți, operatori la mașini grele).

 

Restricțiile de mai sus privind donarea de sânge se explica astfel:


 

  • Stările emoționale exagerate sunt o expresie a afectării sistemului nervos, cel care coordoneaza repartiția sîngelui după necesitați, iar în acest caz răspunsul poate fi inadecvat.
  • Teama de actul donării poate duce la o tulburare a circulatiei sîngelui, manifestată printr-o lipotimie (leșin).
  • Starea de oboseală (dupa munca în schimbul de noapte sau dupa eforturi mari) poate constitui o cauză a adaptării necorespunzătoare a circulației sîngelui. Intervalul de minimum 45 de zile de la ultima recoltare este considerat suficient pentru refacerea tuturor elementelor sîngelui si rezervelor organismului pierdute cu ocazia ultimei recoltari.
  • Gravida nu poate dona sînge, întrucît organismul său trebuie să acopere și nevoile viitorului copil, iar interdicția se prelungește cu 18 luni după naștere, pentru ca organismul mamei sa-și refacă pierderile.

         O priză obișnuită de sînge este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezerva circa 300-400 ml de sînge (pe care îl foloseste cînd se depun eforturi mari), precum și capacitatea de a reface repede sîngele donat (cantitativ în 1-2 ore) fără a fi necesar un tratament sau o alimentație specială, totul depinzînd de modul în care organismul repartizează diversele cantitați de sînge în raport de necesități și de promptitudinea cu care se face aceasta permanentă adaptare.