APEL PENTRU OAMENI CU SUFLET MARE

 Administraţia  Centrului  Naţional  de Transfuzie a  Sîngelui  vă  aduce la  cunoştinţă  că,  în  conformitate  cu  regulamentul  intern  al  instituţiei, ziua  de  sîmbătă  25.11.2017, este  zi  sanitară.

Deservirea  donatorilor  nu  va  avea  loc.

Pentru participarea DVS la donarea de sînge şi evitarea timpului de aşteptare, recomandăm să vă programaţi prin serviciul electronic la adresa www.cnts.md  → programarea la donarea de sînge.Cerem scuze pentru incomodităţile create.

Administraţia

Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui lansează un apel către toată populația țării, ce doresc să-și arate solidaritatea față de cei, care au nevoie astăzi de transfuzie de sînge și binevoiesc să salveze o viață, și în scopul consolidării efortului comun de asigurare a continuității asistenței hemotransfuzională oferită instituțiilor medico-sanitare.

Deservirea donatorilor de sînge va fi de luni pînă sîmbătă. Se solicită unități de sînge cu grup sanguin în perioada 20.11.2017 - 24.11.2017

Nr. Grupa sanguină RH   Chișinău     Bălți     Cahul  
1 O(I) Pozitiv - - -
2 O(I) Negativ - - -
3 A(II) Pozitiv - - -
4 A(II) Negativ - - -
5 B(III) Pozitiv - - -
6 B(III) Negativ - - -
7 AB(IV) Pozitiv - - -
8 AB(IV) Negativ - - -

Chișinău, str. Academiei 11luni – sîmbătă, orele 08:00-15:00, pauza la masă 12:00-12:30duminică – zi de odihnăprimordial donatorii cu  grup sanguin, conform sistemului:

Bălți str. Decebal 113 , luni – sîmbătă, orele 08:00-15:00, pauza la masă 12:00-12:30, duminică – zi de odihnă,primordial donatorii cu  grup sanguin, conform sistemului:

Cahul str. Alexei Mateevici 103/2, luni – sîmbătă, orele 08:00-15:00, pauza la masă 12:00-12:30, duminică – zi de odihnă, primordial donatorii cu  grup sanguin, conform sistemului:

Informaţii suplimentare la telefonul

( orele 08:00-16:00 )

022-109055 (Chișinău)

0231-72260 (Balți)

0299-81302 (Cahul)

INFORMAŢIE UTILĂ PENTRU DONATORI

Donarea de sînge este inofensivă sută la sută, nu te poți infecta cu HIV/SIDA sau alte infecții.

Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.

Senzatia de lesin sau oboseala dupa donare este foarte rar întâlnita.

Puteti dona doar daca starea de sanatate va permite si va simtiti bine.

Vi se vor pune cîteva întrebari legate de starea de sanatate si vi se va face un mic examen medical – temperatura, puls, tensiune.

Rezultatele testelor ramîn confidentiale.

Rezultatele testelor de laborator ramîn a fi confidentiale. Donatorii de sînge/componente sanguine, sunt în drept de a afla rezultatele testelor de laborator a sîngelui după donare. La solicitarea informației, obligatoriu se va prezenta actul de identitate.

Informația poate fi obținută în orice punct de colectare a sîngelui.

Pentru a beneficia de o experienta placuta în urma donarii, donatorii sunt rugati sa stea cîteva minute dupa donare; sa evite exercitiile ori ridicarea de greutati îin urmatoarele 5 ore de la donare.

Calitatea sîngelui.

Asigurarea calitatii rezervelor de sînge se face printr-un proces ce presupune testari riguroase, procesare atenta, etichetare, stocare si un atent control al calitatii.

 

Aici puteţi, de asemenea, să aflaţi informaţii adăugătoare privind:

Sîngele şi originea lui,

Grupele de sînge şi compatibilitatea lor,

10 argumente PRO donare,

Drepturile şi Obligaţiile Donatorilor,

Cine poate fi donator şi

Ce trebuie să faceţi înainte, în timpul şi după donare.