Centrul național de transfuzie a sângelui

Grupele de sînge şi compatibilitatea lor

Grupele de sânge au fost descoperite în anul 1900


 

Americanul de origine austriacă Karl Landsteiner, patologist si imunologist, descopera în anul 1900, trei tipuri de sînge uman, ulterior numite A, B si O. În anul 1902 el descoperă și tipul nr. patru ce primește numele AB.

 

Karl Landsteiner a cîștigat în 1930 Premiul NOBEL pentru medicină. El a descoperit cele patru mari grupe de sînge.

 

Deși tot sîngele uman pare la fel, atunci cînd este testat folosind substanțe speciale, diferențele devin vizibile. Principalele grupe de celule roșii sunt AII, BIII, ABIV, si OI. Literele simbolizează doi antigeni (substanțe care pot fi atacate de către sistemul imunitar) denumite A si B.

 

  • Grupa de sînge A, are doar antigenul A
  • Grupa de sînge B, are doar antigenul B
  • Grupa AB îi are pe amîndoi
  • Grupa O nu are nici unul

Oamenii posedă pe suprafața globulelor roșii diferite structuri proteice (antigene) care determină atît grupele sanguine cît si Rh-ul persoanei respective. Grupele de sînge clasificate mai departe ca Rh-pozitiv si Rh-negativ poartă denumirea de tipuri de sînge.

Fiecare grupă sanguina poate fi Rh pozitiv sau Rh negativ. Rh-ul este determinat de o altă proteină, factorul Rh (D antigen). Dacă acest factor este prezent pe suprafața eritrocitelor persoana respectivă este Rh pozitivă, daca nu, persoana respectivă este Rh negativă.

 

Moştenirea sângelui


 

Ca și culoarea ochilor, grupele de sînge se moștenesc genetic de la părinți la copii. Orice grupă de sînge ai avea A,B, AB sau O, se bazeaza pe grupele de sînge ale mamei si tatălui tau.

Notă: Dificultățile de testare pot cauza excepții de la regulile de mai sus. Doar tipurile AB si O nu sunt suficiente pentru a proba sau nega paternitatea ori maternitatea.

 

 

Părinte 1 A B A B A B A B B A A A O O O
Părinte 2 A B B A O B B B A B A O

 

Grupa de sânge posibilă a copilului O         V V V V V V
A V V V V   V V   V  
B V V V V V V   V    
A B V V V     V