Centrul național de transfuzie a sângelui

Produse biomedicale sanguine

a) Soluţie Albumină 5%, 10%, 20%;

 

Lichid transparent de culoare de la galben-deschis pînă la brun-deschis. Face parte din Grupa farmacoterapeutică Substituenţi de plasmă şi fracţiuni proteice plasmatice preparate din sînge, codul ATC – B05AA. Substanţele active şi auxiliare componente: albumină – 0,05 g/ml, 0,1 g/ml, 0,2 g/ml; Caprilat de sodiu; Clorură de sodiu; Apă pentru injecţii.

Prezentarea preparatului: în fiole din sticlă a cîte 10 ml, 20 ml soluţie de albumină 5%, 10% şi 20%; flacoane din sticlă cîte 50 ml, 100 ml soluţie de albumină 20%; flacoane din sticlă câte 50 ml, 100 ml şi 200 ml soluţie de albumină 5% şi 10%. Se păstrează la loc uscat, ferit de lumină. La temperatura +2ºC – +10ºC termenul de valabilitate este 5 ani, la temperatura camerei – 3 ani.

 

b) Immunoglobulina umană normală

 

Lichid transparent uşor opalescent, incolor sau cu nuanţă slab gălbuie. La păstrare se admite apariţia unui precipitat neînsemnat ce dispare la agitare. Se determină organoleptic la temperatura preparatului medicamentos de 20ºC ±2ºC. Face parte din Grupa farmacoterapeutică Imunoglobuline umane normale, codul ATC – JO6B A. Substanţele active şi auxiliare componente: Imunoglobulină umană liofilizată, echivalentă cu 100 g de proteine, Clorură de sodiu, Acid aminoacetic, Apă pentru injecţii.

Reprezintă o fracţie proteică imunologic activă, extrasă din plasmă, purificată şi concentrată prin fracţionare cu etanol. Drept substanţe active servesc imunoglobulinele, ce posedă activitate de anticorpi de specificitate diferită.

Prezentarea preparatului: soluţie injectabilă, 1,5ml (1 doză) sau 3 ml (2 doze), în fiole din sticlă N 10. Se păstrează la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura +2˚C-+10˚C. Transportarea se efectuiază la aceeaşi temperatură. Termenul de valabilitate – 2 ani.

 

c) Immunoglobulina umană antistafilococică

 

Soluţie transparentă sau uşor opalescentă, incoloră sau de culoare slab gălbuie. La păstrare se admite apariţia unui sediment neînsemnat, care dispare la agitarea soluţiei. Face parte din Grupa farmacoterapeutică Imunoglobuline specifice, codul ATC – JO6B B. Substanţele active şi auxiliare componente: Imunoglobulină umană liofilizatâ, echivalentă cu 100 g de proteine, Clorură de sodiu, Acid aminoacetic, Apă pentru injecţii.

Preparatul reprezintă o fracţie proteică imunologic activă, obţinută din plasma donatorilor, purificată şi concentrată prin metoda de fracţionare cu alcool etillic la temperaturi mai joase de 0ºC. Efectul biologic se explică prin conţinutul de anticorpi ce inactivează exotoxina stafilococică.

Prezentarea preparatului: soluţie injectabilă, 3 – 5ml (1 doză) în fiole din sticlă № 10. O doză de preparat conţine nu mai puţin de 100UI de antistafilolizină. Se păstrează la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura +2˚C – +10˚C. Termenul de valabilitate – 2 ani. Transportarea se efectuiază la aceeaşi temperatură.

 

d) Immunoglobulina umană antirhezus

 

Soluţie transparentă sau uşor opalescentă, incoloră sau de culoare slab-gălbuie. În timpul păstrării se admite formarea unui precipitat neînsemnat. Face parte din Grupa farmacoterapeutică Imunoglobulină anti-D (Rh), codul ATC – JO6B BO1. Substanţele active şi auxiliare componente: Imunoglobulină umană anti Rhezus – Rh0(D) liofilizată; Clorură de sodiu; Apă pentru injecţii.

Preparatul reprezintă o fracţie proteică imunologic activă, obţinută din serul sau plasma donatorilor, purificată şi concentrată prin metoda de fracţionare cu alcool etillic la temperaturi mai joase de 0ºC. Preparatul previne sensibilizarea (formarea de anticorpi anti-Rh0) la femeile Rh0(D) negative.

Prezentarea preparatului: soluţie injectabilă, 1-2ml (1 doză) cu titrul nu mai puţin de 1:512, în fiole din sticlă № 10. Se păstrează la loc uscat, ferit de lumină, la temperatura +2˚C – +10˚C.  Transportarea se efectuiază la aceeaşi temperatură. Termenul de valabilitate – 1 (unu) an.

 

c) Glunat

 

Lichid de culoare brună, opalescent. Face parte din Grupa farmacoterapeutică Imunostimulator, codul ATC – L03AX. Substanţele active şi auxiliare componente: plasmă sanguină – 273ml; Hidrogenocarbonat de sodiu; Glucoză monohidrat; Apă pentru injecţii.

Prepartul stimulează metabolizmul şi procesele regenerative în ţesuturi.

Prezentarea preparatului: soluţie injectabilă, 5ml, în fiole din sticlă № 10. Se păstrează la loc uscat, ferit de lumină la temperatura +2˚C – +25˚C.

Termenul de valabilitate – 3  ani.

 

e) Polibiolin

 

Pulbere de culoare albă cu nuanţă slab gălbuie sau verzuie, fără miros. Higroscopică. Face parte din Grupa farmacoterapeutică Imunostimulator, codul ATC – L03AX. Substanţele active şi auxiliare componente: Fracţiunea IV a plasmei sanguine umane, care conţine: albumină 10 – 25%, alfa-globuline 55 – 68%, beta-globuline 15 – 30%. 500 mg de polibiolină conţin 460 mg de proteine. Se obţine din ser sanguin uman de donator.

Preparatul Polibiolina are proprietăţi biostimulente cu acţiune predominant antiinflamatorie.

Prezentarea preparatului: cîte 500 mg pulbere liofilizată, în flacoane din sticlă № 10. Se păstrează la loc uscat, ferit de lumină la temperatura +10˚C – +25˚C. Termenul de valabilitate –2 ani.

 

f) Trombin

 

Masă poroasă liofilizată de culoare albă cu nuanţă slab gălbuie sau roz, fără miros (primită în urma fracţionării serului sanguin uman). Face parte din Grupa farmacoterapeutică substituienţi din plasmă şi fracţiuni proteice plasmatice, preparate din sînge, codul ATC – BO5AA.

Substanţe active: trombin uman.

Preparatul are proprietăţi de acţiune hemostatică locală. Se utilizează la oprirea hemoragiilor parenhimatice şi capilare.

Prezentarea preparatului: fiolă de sticlă cîte 125, 250 sau 375 UI (ce corespunde 1, 2 sau 3 doze de trombin). Se păstrează la loc uscat, ferit de lumină la temperatura +2˚C – +10˚C. Termenul de valabilitate – 3 ani.

 

g) Pelicula izogenă de fibrină

 

Peliculă subţire, elastică, dintr-un amestec de fibrină (primită în urma fracţionării serului sanguin uman) cu glicerină, aplicată pe o garnitură de polietilenă.  Pelicula izogenă de fibrină are o culoare albă cu nuanţă slab gălbuie, fără miros. Face parte din Grupa farmacoterapeutică substituienţi din plasmă şi fracţiuni proteice plasmatice, preparate din sînge, codul ATC – BO5AA.

Substanţe active şi auxiliare componente: fibrină umană, glicerină.

Pelicula izogenă de fibrină este un material plastic biologic activ posedînd acţiune hemostatică locală. Se utilizează în tratarea diferitelor defecte cutanate de origine traumatică şi combustională, ulcere trofice, substituirea defectelor la membrana craniană.

Timpul proteolizei va fi între 50-120 minute, pierderea greutăţii la uscare nu mai puţin de 5% şi nu mai mult de 20%.

Prezentarea preparatului: peliculă de fibrină de mărime 10×10; 8×8;5×5 sterilă, rotită în rulou în fiolă din sticlă ermetic închisă N10. Se păstrează la loc uscat, ferit de lumină la temperatura de +10˚C – +25˚C. Termenul de valabilitate – 10 ani.