Înainte de donare:
- Odihniți-vă bine în noaptea de dinaintea donării.
- Mîncati ceva ușor înainte de donare.
- Să nu se consume băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării.
- Consumați mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veți dona. Evitați ceaiul, cafeaua sau alte bauturi ce conțin cofeina.
- Consumați alimente bogate în fier – carne roșie, pește, ficat, fasole, cereale îmbogățite cu fier, stafide sau prune.
- Evitați mîncarurile grase ca hamburgerii, cartofii prăjiți ori înghețata înainte de donare. Testele pentru infecții făcute asupra sîngelui donat, pot fi afectate de grăsimi – lipide – ce apar în sînge la cîteva ore după ce au fost consumate mîncarurile grase.
În timpul donarii:
- Purtați haine cu mîneci care se pot ridica ușor mai sus de cot.
- Relaxați-va!
După donare:
- Imediat după donare puteți servi un sandwich și un suc dacă simțiți nevoia.
- Rehidratați-vă consumînd lichide.
- Dacă vă simțiți amețit, întindeți-vă, preferabil cu picioarele mai sus, pîna cînd senzația trece.
- În cazurile rare cînd au loc ușoare sîngerări după îndepărtarea bandajului, apăsați locul respectiv și țineți brațul ridicat timp de 3-5 minute.
- Dacă apar sîngerari sau vînătăi sub piele, aplicați comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.
- Evitați efortul fizic, situații de risc - conducerea automobilului, pilotaj.
Bucurati-va de senzatia ce apare atunci cînd realizaţi că e posibil sa fi salvat chiar si trei vieți numai cu o singură donaţie de sânge